Spoštovani starši!

V vrtcu se v zadnjem času pogosteje srečujemo z nalezljivimi boleznimi in zaradi stikov otrok znotraj skupin se ustvarjajo pogoji za širjenje le-teh. Želja vseh nas je, da bi bili otroci, ki so vključeni v vrtec zdravi, da bi se v vrtcu dobro počutili in da bi takšni iz vrtca tudi odhajali.

Vljudno Vas prosimo, da upoštevate navodila NIJZ in v vrtec pripeljete ZDRAVEGA OTROKA!

KDAJ OTROK NE SODI V VRTEC?
Kadar ima otrok kateregakoli izmed spodaj navedenih znakov, lahko osebje vrtca zavrne sprejem otroka:

  • Povišano telesno temperaturo, neobičajno utrujenost, težko dihanje.
  • V ustih razjede in se slini.
  • Izpuščaje z ali brez vročine (razen v primeru neinfekcijskih izpuščajev, kot so piki insektov, alergijski izpuščaji…).
  • Zelen izcedek iz nosu, kiha in močno kašlja, ima gnojne oči.
  • Boleče žrelo in otekle bezgavke.
  • Če je od zadnjega bruhanja, driske minilo manj kot 48 ur.

Starši bi se morali zavedati, da prevzemate odgovornost, če v vrtec pripeljete otroka, ki še ni zdrav, oziroma, ga kljub vidnim začetnim znakom bolezni niste peljali k zdravniku (pediatru), ki bi izključil bolezen kot nevarno drugim otrokom.

Ob prebolevanju katerekoli okužbe potrebuje otrok počitek doma. S tem omogočite hitrejše in boljše zdravljenje in preprečite širjenje bolezni na druge otroke.
Da bodo otroci v vrtcu manj bolni lahko pripomorete tudi tako, da jih naučite dobrih higienskih navad, zlasti pogostega umivanja rok, kašljanja v rokav, brisanja noskov…

https://nijz.si/wp-content/uploads/2020/12/vkljucitev_v_vrtec_solo_po_preboleli_nalezljivi_bolezni_ali_okuzbi_smernice.pdf

 

Pripravila   Barbara Vedlin, pomočnica ravnatelja za vrtec

 VIR: NIJZ