Letošnji slogan 10. tradicionalnega slovenskega zajtrka se glasi: »Zajtrk z medom – super dan.« V našem vrtcu smo se potrudili, da smo otrokom omogočili zajtrk po vseh priporočilih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Otroci so tako za zajtrk dobili mleko, maslo, med, črn kruh ter jabolko.

Otroci pa niso bili deležni samo zdravega zajtrka, temveč so se v skupinah pogovarjali tudi o pomenu čebel in na to temo likovno ustvarjali.

 

Tudi otroci, ki so doma so skupaj s svojimi starši pripravili zajtrk in nam poslali fotografije.

 

 

SPOŠTOVANI STARŠI IN OTROCI

Trenutne epidemiološke razmere, ki jih povzroča COVID-19, so negotove in zaostrene, zato letošnjega projekta v obliki, ki smo ga bili vajeni ni mogoče izvesti. To leto se nam ne bodo pridružili čebelarji iz Čebelarskega društva Majšperk, ki so se nam pridružili pri zajtrku in otrokom prikazali zanimivosti iz sveta čebelarjev.

 

Na ta dan bomo tudi obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo letos že deseti po vrsti. Letos imate še večjo vlogo tudi starši in seveda vzgojitelji, da mlajšim predstavijo pomembnost opraševanja čebel za prehransko varnost, pomen rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.

Otrokom je potrebno predstaviti, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Pripravite Tradicionalni slovenski zajtrk tudi doma.

 Doma lahko skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko.