V  letošnjem letu v našem vrtcu poteka PROJEKT KORAK K SONČKU, ki ga izvaja Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p.  v sodelovanju z vrtci in osnovnimi šolami. Inkluzija je tista vrednota, ki jo Zveza Sonček so.p. odločno zagovarja že vrsto let. V ta namen že od leta 1993 razvija ta projekt, katerega temeljni cilj je udejanjanje pravic vseh otrok, da hodijo skupaj v šolo – »Eno šolo za vse«, ob enem pa ozaveščanje družbe o vključevanju.

V mesecu novembru so bili pri nas v vrtcu člani društva Sonček s Ptuja. V petek, 11. 1. 2019, pa smo skupaj z otroci iz skupin Ježki in Metulji obiskali člane društva sonček na Ptuju. Ogledali smo si njihove prostore in pokazali so nam kaj vse izdelujejo. Še pred tem pa smo obiskali učence na OŠ Ljudevita Pivka, kjer so nas prijazno sprejeli v njihove razrede,  kjer smo se spoznali in izvedeli veliko zanimivega. Vodja in koordinatorica projekta v vrtcu je vzgojiteljica Danica Pompe.

Drugačnost … pojem, ki nas kar hitro zaznamuje, a vsi smo drugačni. Nekateri imamo črne oči, drugi modre … eni smo veliki, drugi majhni … eni imajo gibalno težave, drugi težave z zdravjem … Vsi pa moramo živeti drug z drugim, biti sprejeti, zagotoviti vključevanje in preprečiti izključevanje … vse to in še več je inkluzija.

Z drugačnostjo ni nič narobe. Narobe je, ko drugačnost dobi negativen predznak, ko postane krivec za nerodnost, neugodje, in nenazadnje hotno ali nehotno izključevanje. (Vir: https://www.soncek.org/kaj-delamo/projekti/korak-k-soncku/)

Utrinke z obiska si oglejte v skupinah METULJI IN JEŽKI.