Vsak tretji petek v mesecu novembru, obeležujemo Dan slovenske hrane in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. V našem vrtcu je Tradicionalni slovenski zajtrk vsako leto velik praznik . Otroke učimo, kako pomemben je zajtrk in smo veseli da imamo možnost zajtrkovanja, saj vsi otroci vsak dan, ob isti uri zajtrkujejo. Zajtrk mora biti navada, ki jo je potrebno priučiti in privzgojiti. V skupinah se veliko pogovarjajo o zdravi, doma pridelani hrani, ki ima boljši okus, bolj diši in ni pripeljana od daleč. Obiskujejo kmetije in čebelnjake, imajo lastne gredice in vedo, da hrana ne zraste na trgovinskih policah.
Otrokom smo postregli vsem dobro poznana, tradicionalna živila: kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Vsa živila so bila pridelana in kupljena od bližnjih oziroma lokalnih ponudnikov in nosijo oznako izbrana kakovost.
Namen projekta je poudariti:
- pomen zajtrka,
- pomen čebelarstva
- pomen domače lokalne hrane
- ohranjanje kmetijstva, podeželja in obdelovalnih površin
- varovanje okolja
V sklopu projekta je bil letos cel teden namenjen slovenski hrani, ki se je zaključil 15.11. 2024 s tradicionalnim zajtrkom. Letošnjega tradicionalnega zajtrka so se skupaj z ravnateljem z velikim veseljem udeležile naše bivše sodelavke.
Barbara Vedlin, pomočnica ravnatelja za vrtec