Kultura je pesem, ples in zgodba.. V našem vrtcu se trudimo, da vse našteto združujemo in se vsakodnevno srečujemo s kulturo skozi različne dejavnosti. Prav poseben poudarek pa smo dali kulturnim dejavnostim v bližajočih se dneh ob slovenskem kulturnem prazniku – 8. februarju.

V dneh do prihajajočega slovenskega kulturnega praznika smo v vrtcu z vsakodnevnimi dejavnostmi in s prireditvijo počastili spomin na našega največjega pesnika, Franceta Prešerna. Otroci so se pod mentorstvom svojih vzgojiteljic izražali na vseh področjih. Z otroki smo se pogovarjali o državnih praznikih in spoznali državne simbole ter pripravili razstavo. Skozi igro smo z jezikom ter likovno in glasbeno umetnostjo spoznavali pesnika in njegova dela. Obiskal nas je knjižničar, je otrokom pripravil pravljično uro.

8. februar – Prešernov dan smo obeležili s proslavo. Prisluhnili smo slovenski himni – Zdravljici, ki so jo zapeli otroci pevskega zbora in himni našega vrtca. Spomnili smo se na našega pesnika in prisluhnili njegovim pesmim. Ob poslušanju ljudske pravljice Povodni mož, ki jo je brala vzgojiteljica, sta  vzgojiteljici spremljali pripoved s senčnimi lutkami. Otroci so tako spoznali novo vrsto lutk, nad katerimi so bili navdušeni.

Izvedeli smo, da so nekoč dr. Franceta Prešerna otroci imeli radi, saj jim je iz žepa delil fige. Prav zato so ga klicali tudi dr. Fig in za konec smo se tudi mi posladkali z odličnimi sladkimi figami. Doživeli smo prijetno kulturno dopoldne.