Že naši najmlajši spoznavajo, da si življenja in izobraževanja brez knjig ne moremo predstavljati. Vsaka knjiga pripoveduje svojo zgodbo, ki otroka popelje v svet domišljije, hkrati pa z njeno pomočjo odkriva pisan svet, ki ga obdaja. V vrtcu se strokovne delavke trudimo, da se otroci srečajo s pisano besedo, širijo svoj besedni zaklad, hkrati pa jim nudimo različne dejavnosti, s pomočjo katerih otroci čutijo zadovoljstvo ob poslušanju našega jezika.

Posebno pozornost smo tej tematiki namenili v začetku meseca februarja. V tednu pred prihajajočim slovenskim kulturnim praznikom smo v vseh skupinah z vsakodnevnimi dejavnostmi, usvajali zavedanje obstoja lastne kulture in jezika. Pogovarjali smo se o kulturi, prazniku, njegovem pomenu za našo državo ter spoznavali Prešernova dela in državne simbole. Otroci so uživali ob ogledu lutkovnih predstav, prebiranju zgodb, izdelovanju lastnih knjig in v likovnem ustvarjanju. Nekateri so se tudi sami preizkusili v vlogi pripovedovalca zgodb, obiskali so vrtčevsko knjižnico ali pa so si knjižnico uredili kar v igralnici. Tako so spoznali delo knjižničarja in se naučili pravilnega rokovanja s knjigo.

V petek, 5. 2. 2021, smo v vseh skupinah na različne načine počastili spomin na našega največjega pesnika, Franceta Prešerna. Poslušali smo slovensko himno, spoznali pomen državnega kulturnega praznika in se pogovarjali o Francetu Prešernu. Otroci so pri tem izvedeli, da so našega pesnika klicali tudi dr. Fig, saj je otrokom delil fige. Tako smo se tudi mi na ta dan posladkali s figami in uživali v svetu knjig.

 

Kaja Valand

»En pesnik je živel,

iz Vrbe je bil.

Je pesmice pisal

in fige delil.«