Spoštovani starši, skrbniki!

Ponovno je prišel čas, ko so se vrata vrtca za večino otrok zaprla. Kot veste, trenutno izvajamo le nujno varstvo in trenutni pedagoški proces ne poteka po ustaljenih tirih.

Strokovne delavke v vrtcu že pogrešamo vaše otroke in njihovo razigranost. Sedaj ste vi tisti, ki z otrokom preživite največ časa in ta čas kvalitetno izkoristite. Pomagajte mu pri njegovem razvoju in na njegovi poti k samostojnosti. Izkoristite ta čas za stvari, ki jih imate z otrokom radi. Spodbujajte ga pri njegovi radovednosti in mu dajte možnost, da vam pokaže kaj vse zmore. Ta čas lahko izkoristite tudi za različne igre, s katerimi boste spodbujali govorni razvoj otroka, njegovo motoriko in podobno. Otroci zmorejo veliko stvari, le priložnost jim moramo dati. Ponosni so, ko zmorejo nekaj novega in zagotovo bodo o tem z veseljem pripovedovali tudi ob vrnitvi v vrtec.

Za razliko od meseca marca, ko smo se s takšno situacijo srečali prvič, nam je zdaj morda nekoliko lažje, saj smo takšno izkušnjo že pridobili. Toda kljub temu pa to ne pomeni, da je sedaj isto kot takrat in da se sedaj ne pojavlja strah, tesnoba ali negotovost. Hitro lahko pridemo do situacije, ko ne vemo kako naprej ali morda celo ne zmoremo. V takšnih trenutkih je pomembno, da tega ne zadržimo zase. Ne smemo se bati prositi za pomoč, nasvet ali morda le pogovor. Zagotovo bo lažje, če v takšnih trenutkih nismo sami in če nam nekdo nudi oporo.

V kolikor potrebujete kakršnokoli pomoč, nasvet ali le pogovor, smo vam na voljo tudi strokovne delavke vrtca. Z veseljem vam bomo prisluhnile in vam pomagale, v kolikor bo to v naši moči. Na nas se lahko obrnete preko elektronske pošte, lahko pa se dogovorimo tudi za telefonski pogovor.

Izkoristite čas s svojim otrokom in ostanite zdravi!

Kaja Valand, svetovalna delavka

valand.kaja@os-majsperk.si

 

Za pomoč se lahko obrnete tudi na številne druge strokovne službe. Nacionalni inštitut je pripravil informacije o dostopu različnih vrst pomoči, ki so dostopne na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/viri_pomoci.pdf.